tara-mahavidya-kavacham

Sri Akshobhya Bhairava Stotram
/
श्री अक्षोभ्य भैरव स्तोत्रं

English / हिन्दी
ॐ ऐं शिव शक्ति सायि सिद्धगुरु श्री रमणानंद महर्षि गुरुभ्यो नमःॐ
ॐ श्री दश महाविद्या देवताभ्यो नमः
ॐ श्री दश भैरव देवताभ्यो नमः

अथ चतुर्वेद ज्ञान ब्रह्म
सिद्धगुरु श्री रमणानंद महर्षि विरचित
चतुर्दश श्लोकात्मक
श्री अक्षोभ्य भैरव स्तोत्रं

वेद सन्नुत रुद्रं च 
			तारादेवी महापतिं ।
			नीलकण्ठं सदानंदं
			अक्षोभ्य भैरवं भजे ।। 

मैं तारादेवी के पति अक्षोभ्य भैरव को नमस्कार करता हूँ । वेद उन्हें भगवान रुद्र के रूप में स्तुति करते हैं । मैं अक्षोभ्य भैरव, नीलकंठ को प्रणां करता हूं जो जहर निगलने के बाद भी स्थिर रहे ।

कालकूट विषं पानं 
			दुःखातीतं सदासुखं । 
			अचंचलं निराकारं 
			निर्विकारं शिवं भजे ।। 

जब अक्षोभ्य भैरव ने जहर निगल लिया, तब भी वे स्थिर रहे और शाश्वत सुख में बने रहे । वह, भगवान शिव होने के नाते, हर चीज से रहित है । मैं उनकी शांति के लिए उन्हें प्रणां करता हूं ।

जटाजूट कपर्दिने 
			सहस्र सूर्य तेजसे । 
			महा सौन्दर्य शंभवे 
			अक्षोभ्याय नमो नमः ।।

सर्व-आकर्षक अक्षोभ्य भैरव अपने बालों को लपेटते हैं और 1000 सूर्यों के बराबर चमकते हैं । अपने भक्तों को शुभता प्रदान करने के लिए मैं उन्हें नमस्कार करता हूँ ।

रक्ताक्षः नीलवर्णश्च
			तारा शीर्षोपरि स्थितः । 
			विद्युत् कोटि समप्रभः 
			अक्षोभ्य भैरवो महान् ।।

अक्षोभ्य भैरव का रंग नीला और आंखें रक्त-लाल प्रतीत होती हैं । तारादेवी उन्हें अपने सिर पर चित्रित करती हैं, यह साक्षी देते हुए कि सहस्रार चक्र शिव हैं । मैं अक्षोभ्य भैरव की स्तुति करता हूं, जो विद्युत शक्ति के समान चमक से चमकते हैं ।

अग्निकांतिं महाकांतिं
			सर्वसुर नमस्कृतं ।
			सर्वासुर समाराध्यं
			अक्षोभ्यं प्रणमाम्यहं ।।

अक्षोभ्य भैरव अग्नि के समान तेज से चमकते हैं । ऐसे देवता की सभी देवता और राक्षस पूजा करते हैं, मैं उनको प्रणाम करता हूँ ।

सुरासुर महाविभुः
			वेदेश्वरः महोज्वलः ।
			तारादेवी प्रकीर्तितः 
			अक्षोभ्यः सर्वनायकः ।।

अक्षोभ्य भैरव देवों के देव हैं । वेद शास्त्र विभिन्न उपाधियों से उनकी स्तुति करते हैं । वह उत्तम तेजस्विता का स्वामी है । तारादेवी ने उसकी प्रशंसा की और उसे माँ का दूध पिलाया । जो सर्वप्रधान हैं, ऐसे देवता को मैं नमस्कार करता हूँ ।

बौद्धमत महागुरुं
			वज्रयान महाप्रभुं ।
			तथागतं महादेवं 
			अक्षोभ्यर्षिं नमाम्यहं ।।

मैं अक्षोभ्य भैरव को नमस्कार करता हूं, जो बौद्ध धर्म में गुरुओं के गुरु हैं । वज्रयान तंत्र शास्त्र महायान, तेरा वादा, या सनातन (प्राचीन) वादा के समान है । अक्षोभ्य भैरव वज्रयान तंत्र शास्त्र के अधिष्ठाता देवता हैं । वह बौद्ध धर्म में प्रथम ताथगत और वह पंच बुद्धों में दूसरे स्थान पर हैं ।

आत्मभाव सुवर्धकं 
			देहभाव निवारकं । 
			परमशांतिदं परं
			भयनिवारकं भजे ।।

अक्षोभ्य भैरव की पूजा करने से शारीरिक चेतना समाप्त हो जाएगी और आत्मा की जागरूकता मिलेगी । जिसके परिणामस्वरूप शाश्वत शांति होगी और भय का उन्मूलन होगा ।

प्राक् दिशाधिपतिं हरं 
			सर्वसिद्धिप्रदं शिवं ।
			सुख भोग प्रदं भवं 
			अक्षोभ्य भैरवं भजे ।।

मैं पूर्व दिशा के देवता अक्षोभ्य भैरव की जय-जयकार करता हूं, जो एक पल में सब कुछ प्रदान करते हैं और सभी भौतिक सुख प्रदान करते हैं ।

सर्वेश्वरः परब्रह्म 
			ब्रह्मज्ञान प्रदायकः । 
			सर्वदुर्गुण नाशकः 
			अक्षोभ्यः परमेश्वरः ।।

अक्षोभ्य भैरव, सभी के स्वामी, ब्रह्म, परमेश्वर के अवतार, आपको शाश्वत ज्ञान प्राप्त करने के योग्य बनाते हैं और सभी बुरे गुणों को दूर कर देता है ।

प्रज्ञानदं च मुक्तिदं
			व्यामोहघ्नं च सिद्धिदं । 
			मायादोष निवारकं 
			अक्षोभ्यं प्रणमाम्यहं ।।

अक्षोभ्य भैरव आपको 'प्रज्ञान' (सुपर चेतना अनुभूति) प्रदान करते हैं और आपको भौतिक जीवन से मुक्त करते हैं । मैं अक्षोभ्य भैरव से प्रार्थना करता हूं, जो आपको मायावी दुनिया से मुक्ति दिलाएं ।

नागेन्द्र रूप गोचरं 
			विश्ववंद्यं महामुनिं ।
			गजवाहन संचारं 
			सिद्धारूढं सदा भजे ।।

अक्षोभ्य भैरव सर्प के रूप में दर्शन देते हैं, हाथी पर ब्रह्मांड में घूमते हैं और ऋषियों के ऋषि हैं । मैं अक्षोभ्य भैरव, सिद्धारूढ़ (दिव्य ज्ञान के स्वामी) की जय-जयकार करता हूँ ।

निस्संगाय विमुक्ताय 
			द्वंद्वातीताय धीमते ।
			सर्वातीताय वीराय 
			अक्षोभ्याय नमो नमः ।।

अक्षोभ्य भैरव सभी बंधनों से रहित हैं । वह मुक्त आत्मा है, और सभी द्वंद्वों से परे है । मैं उनके सार्वभौमिक स्वभाव के लिए उन्हें सलाम करता हूं ।

निश्चलं निर्मलं सत्यं 
			विमलं व्यापकं सर्वं ।
			अखंडं निर्गुणं पूर्णं 
			अक्षोभ्यं प्रणमाम्यहं ।।

अक्षोभ्य भैरव सदैव स्थिर रहते हैं, सभी पापों, सभी गुणों से मुक्त, सर्वव्यापी और हर जगह मौजूद रहते हैं । ऐसे परम देवता की मैं जय-जयकार करता हूँ ।

इति चतुर्वेद ज्ञान ब्रह्म
सिद्धगुरु श्री रमणानंद महर्षि विरचित
चतुर्दश श्लोकात्मक
श्री अक्षोभ्य भैरव स्तोत्रं

श्री अक्षोभ्य भैरव
और
श्री तारा महाविद्य अनुष्ठान

Om Aim Shiva Shakthi Sai Siddhaguru Sri Ramanananda Maharshi Gurubhyō Namaha Om
Om Sri Dasa Mahāvidyā Dēvatābhyō Namaha
Om Sri Dasa Bhairava Dēvatābhyō Namaha

Atha Chaturveda Gnana Brahma
Siddhaguru Sri Ramanananda Maharshi Virachita
Chaturdasha Shlokatmaka
Sri Akshobhya Bhairava Stotram

Vēdasannuta Rudram Cha
			Tārādēvī Mahāpatim ।
			Nīlakanṭham Sadānandam
			Akshōbhya Bhairavam Bhajē ।।
            

I salute Akshobhya Bhairava, the consort of Taradevi. Vedas eulogise him as Lord Rudra. I salute Akshobhya Bhairava, the Neelakantha who remained still after swallowing poison.

Kālakūṭa Viṣham Pānam
			Dukhātitam Sadāsukham ।
			Achanchalam Nirākāram
			Nirvikāram Shivam Bhajē ।।
            

While Akshobhya Bhairava consumed poison, he remained still and persisted in eternal happiness. He, being Lord Shiva, is devoid of everything. I salute him for his stillness.

Jatājūṭa Kapardinē
			Sahasra Surya Tējasē ।
			Mahā Saundarya Shambhavē
			Akshōbhyāya Namō Namaha ।।
            

The all-charming Akshobhya Bhairava coils his hair and shines with a brilliance equal to 1000 suns. I salute him for bestowing auspiciousness on his devotees.

Raktakshaha Nīlavarnashcha
			Tārā Shirṣhōpari Stitaha
			Vidyutkōṭi Samaprabhaha
			Akshōbhyabhairavō Mahān ।।
            

Akshobhya Bhairava appears to have a blue complexion and blood-red eyes. Taradevi depicts him on her head, witnessing that the Sahasrara chakra is Shiva. I glorify Akshobhya Bhairava, who shines with a brilliance of electric power.

Agnikāntim Mahākāntim
			Sarvasura Namaskritam ।
			Sarvāsura Samarādhyam
			Akshōbhyam Praṇamāmyaham ।।
            

Akshobhya Bhairava shines with a brilliance akin to fire. All deities and monsters worship such a deity, and I bow before him.

Surāsura Mahāvibhuhu
			Vēdēswaraha Mahōjwalaha ।
			Taradēvī Prakīrtitaha
			Akshobhyaha Sarvanāyakaha ।।
            

Akshobhya Bhairava is the lord of lords. The Vedas glorify him with varied appellations. He is the nature of splendid brilliance. Taradevi glorified him and gave him motherly milk. I bow to such a deity, who is the chief of all.

Bauddhamata Mahāgurum
			Vajrayāna Mahāprabhum ।
			Tathāgatam Mahādēvam
			Akshōbhyarṣhim Namāmyaham ।।
            

I salute Akshobhya Bhairava, who is the Guru of Gurus in Buddhism. Vajrayana tantra shastra is akin to Mahayana, Tera Vadam, or Sanatana (ancient) Vadam. Akshobhya Bhairava is the presiding deity of the Vajrayana Tantra Shastra. He is the first Tathagata in Buddhism and second among the five Buddhas.

Ātmabhāva Suvardhakam
			Dēhabhāva Nivārakam ।
			Paramashāntidam Param
			Bhayanivārakam Bhajē ।।
            

Worshipping Akshobhya Bhairava will eliminate bodily consciousness and give the awareness of Atman. This results in eternal peace and the elimination of fear.

Prāk Dishādhipatim Haram
			Sarvasiddhipradam Shivam ।
			Sukha Bhōga Pradam Bhavam
			Akshōbhya Bhairavam Bhajē ।।
            

I hail Akshobhya Bhairava, the presiding deity of the east, who grants everything in seconds and gives all material pleasures.

Sarvēswaraha Prabrahmā
			Brahmagñāna Pradāyakaha ।
			Sarvadurguṇa Nāshakaha
			Akshōbhyaha Pramēswaraha ।।
            

Akshobhya Bhairava, the lord of all, the embodiment of Brahman, the Parameswara, makes you qualify for attaining eternal wisdom and eliminates all evil virtues.

Pragñānadam Cha Muktidam
			Vyamōhagnam Cha Siddhidam ।
			Māyādōsha Nivārakam
			Akshōbhyam Praṇamāmyaham ।।
            

Akshobhya Bhairava grants you ‘Pragñānam (the super consciousness experience) and liberates you from materialistic life. I pray to Akshobhya Bhairava, who relives you from the illusionary world.

Nagēndra Rūpa Gōcharam
			Viswavandyam Mahāmunim ।
			Gajavāhana Sanchāram
			Siddharūḍham Sadā Bhajē ।।
            

Akshobhya Bhairava gives darshan as a serpent, wanders around the universe on an elephant, and is the sage of sages. I hail Akshobhya Bhairava, the Siddharudha (master of divine wisdom).

Nissangāya Vimuktāya
			Dwandwātītāya Dhīmatē ।
			Sarvātītāya Veerāya
			Akshōbhyāya Namō Namaha ।।
            

Akshobhya Bhairava is devoid of all bondages, is the liberated soul, and is beyond all dualities. I salute him for his devoid nature.

Nishchalam Nirmalam Satyam
			Vimalam Vyāpakam Sarvam ।
			Akhanḍam Nirguṇam Pūrṇam
			Akshōbhyam Praṇamāmyaham ।।
            

Akshobhya Bhairava ever remains still, free from all sins, all virtues, the omnipresent, and exists everywhere. I hail such an absolute deity.

Iti Chaturveda Gnana Brahma
Siddhaguru Sri Ramanananda Maharshi Virachita
Chaturdasha Shlokatmaka
Sri Akshobhya Bhairava Stotram

Sri Akshobhya Bhairava
and
Sri Tara Mahavidya Anushtanam